Farum

Fjernvarmeværkets tilbud trukket tilbage før tid – kan man det?

Foto: Nils Rosenvold/Dansk Fjernvarme

Debatindlæg af Henriette Kahré Freris, Farum.

Jeg har et tilbud liggende foran mig fra Farum Fjernvarmeværk (FF) til tilslutning i et af de nye områder. Tilbuddet og prisen på tilslutning udløber d. 30.10. I går d.02.10 læste jeg så på FF’s hjemmeside, at de har annulleret de aftaler, der er indgået (og tilbuddet). Kan man det? Altså løbe fra et tilbud før tid?

Hvis jeg er som folk er flest, så var 30.10 min deadline, og jeg er gang med at sætte mig grundigt ind i tilbuddet, har læst FF’s regnskaber mv. Forklaringen fra FF lyder i nyheden dateret d.28.09 er, at der kun er 38% tilmeldte og at der skal være 70% tilmeldte før de vil gå i gang med udvidelsen. Det står der også i det tilbud jeg sidder med, men FF kan reelt ikke vide, hvad tilmeldingsprocenten bliver før deadlinen udløber.

I en anden nyhed fra 27.09 står der, at FF (først nu!) har fået konkrete tilbud fra entreprenører på udbygning af fjernvarmenettet til de nye områder. Priserne er (selvfølgelig) steget og jeg tolker derfor, at udvidelsen sikkert ikke er så rentabel, som først antaget. Men helt ærligt – man må da forvente, at en virksomhed (FF), der sender et tilbud ud til kunder har styr på priserne fra underleverandøren. Andet kan simpelthen ikke være rigtigt.

Der har været rigtig mange læserbreve til/om FF i Farum Nyt, en del negative, hvilket er superærgerligt. Det har helt sikkert øget usikkerheden hos de brugere, som skulle tage stilling til om de ville sige ja til tilbuddet fra FF. Jeg kunne have ønsket mig, at FF havde tilbudt at komme rundt til de forskellige bolig/ejerforeninger – i stedet for at afholde et stormøde, som var ret kaotisk. Det dur ikke at kommunikere med kunder og kommende kunder igennem stormøder og gennem avisen.

Det konkrete tilbud er svært at gennemskue. Det er helt sikkert årsagen til, at folk har ventet og/eller tøvet med at tilmelde sig. Jeg har hørt mange naboer i være i tvivl om indholdet i tilbuddet og endelig konsekvensen af at sige ja. Altså ikke kun de priser, som står i tilbuddet, men også følgeomkostningerne.

Jeg er sikker på at tilmeldingerne var kommer tidligere, hvis tilbuddet havde været nemmere at gennemskue og de nye husstande havde haft en reel mulighed for at stille spørgsmål om fx varmepumpen, som har været oppe mange gange i dvs. læserbreve.

Herudover er der samarbejdet mellem FF og Vestbrændingen. Et samarbejde, der både vil sikre bedst mulige priser og forsyningssikkerhed. Jeg er helt sikker på, at jeg ikke er den eneste, som har ventet på en udmelding om samarbejdet bliver til noget. Der kom en udmelding 20.09 – altså for få dage siden.

Der er kun et fjernvarmeværk i hvert geografisk område i Danmark – fjernvarmeværkerne har derfor en særlig status og er vigtige ift. energi infrastruktur. Selvom FF er et andelsskab og dermed ikke offentligt mener jeg alligevel, at virksomheden har en public service-forpligtelse til at udvide nettet. Det sagt med stor respekt for rentabiliteten i at udvide.

I disse tider, hvor energi er ekstrem kritisk og vi som samfund skal arbejde for at bevæge os væk fra afhængigheden af gas – er der i min optik ikke andre muligheder end at tilslutte sig fjernvarmeværkerne. Selvom en stor del af værkets energi kommer fra netop gas, så er der andre energiformer i spil og samarbejdsmuligheder med andre aktører fx Vestforbrændingen på den korte og især på den længere bane.

Med den vinter vi har i vente kan jeg slet ikke forstå, hvordan FF kan trække et tilbud tilbage før tid. Jeg er klar til at skrive under og det er jeg sikker på at mange andre også er.

Kommentarer