Samfund

Furesø styrker elevernes naturdannelse gennem Den Grønne Rygrad

Furesø kommune har klare ambitioner om, at deltagelsen i Den Grønne Rygrad skal hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i natur- og bæredygtighedsundervisningen.

Vi skriver januar 2022 og nye og gamle kommunalpolitikere er klar til at trække i arbejdstøjet og indtage byrådssale i hele landet. I Furesø Kommune har man netop indgået et samarbejde med Den Grønne Rygrad for at styrke kommunens fokus på naturdannelse, klima og bæredygtighed i folkeskolen.

For mange mennesker var klima og miljø afgørende for, hvor de satte deres kryds ved det nylige kommunalvalg. Hver tredje dansker svarede op til valget, at klima og miljø var et af de tre vigtigste emner for dem. Der er derfor ingen tvivl om, at arbejdet med klima- og bæredygtighedsudfordringer skal udgøre en essentiel del af kommunernes arbejde de næste fire år. Furesø er en af de kommuner, der tager disse udfordringer alvorligt.

Furesø er ambitiøse omkring den grønne omstilling

Gennem samarbejdet med Den Grønne Rygrad stadfæster Furesø Kommune et mangeårigt fokus på grøn omstilling. Projektet har særligt fokus på at styrke grøn dannelse og motiverende, praksisnær undervisning i videnskab, teknologi og matematik (STEM-fagene) i grundskolen med udgangspunkt i klima- og bæredygtighedstemaer.

”Klimaforandringerne udfordrer os, og mange – både børn og voksne – vil gerne handle. I folkeskolen oplever vi en efterspørgsel på værktøjer til at klæde børn og unge på til bedre at kunne forholde sig til og handle i klimaforandringernes tid. Vi oplever, at børn motiveres, når de arbejder praksisnært, også med lidt svære emner som klima,” siger programchef i CONCITOs Klimaambassade, Synnøve Kjærland.

Furesø kommune har klare ambitioner om, at deltagelsen i Den Grønne Rygrad skal hjælpe lærerne i kommunen med at sikre overblik, sammenhæng og engagement i natur- og bæredygtighedsundervisningen, både i og udenfor klasselokalet. Om samarbejdet med Den Grønne Rygrad siger Peter Thomsen, skoleleder på Lille Værløse skole:

”Samarbejdet med Den Grønne Rygrad er en unik mulighed for at styrke og bakke op om de igangværende indsatser for naturdannelse, klima og bæredygtighed på Furesøs folkeskoler. Gennem samarbejdet får vores lærere adgang til inspirerende workshops og et anvendeligt værktøj, som kan hjælpe med at skabe overblik over de mange eksterne læringstilbud med fokus på natur, klima og bæredygtighed, som vi har her i Furesø.”

Furesøs elever og lærere skal på en naturdannelsesrejse

Centralt i Furesø Kommunes arbejde med grøn dannelse er udviklingen af en ny naturdannelsesstrategi, som kommunen har valgt at kalde for Naturdannelsesrejsen. Den fokuserer på elevens oplevelser med natur, bæredygtighed og klima. Tanken er, at strategien skal være et levende dokument, som kommunens lærere kan benytte aktivt i planlægningen af deres grønne undervisning. 

Som del af strategien vil de lokale, praksisnære tilbud, som allerede findes i kommunen, derfor blive samlet i et digitalt værktøj. Det skal give lærerne et godt overblik, så de nemt kan inddrage de mange gode, eksterne undervisningsforløb, eksempelvis fra Skolelandbruget og Den Grønne Guide, når de planlægger deres undervisning.

Furesø Fælles Elevråd er glad for indsatsen.

”Skolen skal være bedre til at klæde eleverne på til at være handlingsorienterede robuste mennesker, som kan imødegå den krise de er født ind i. Derfor er dette et skridt i den rigtige retning,” siger formand for rådet, Sylvester Spangenberg.

Kommuner landet over engagerer sig i den grønne dagsorden, hvilket mærkes tydeligt i projektet Den Grønne Rygrad. Udover Furesø har Jammerbugt, Ringsted og Aabenraa kommune netop indgået samarbejdsaftaler med projektet. De slutter sig nu til fem andre Grøn Rygrad-kommuner, der er i fuld gang med at gøre klima, miljø og bæredygtighed til en mere integreret del af skoledagen for eleverne i grundskolen.

”Vi glæder os til at give en hånd med i arbejdet med at styrke de grønne undervisnings-ambitioner i Furesø – en kommune der allerede har så meget at bygge videre på,” siger projektleder Amalie Dynnes Ørsted fra Haver til Maver, der sammen med CONCITOs Klimaambassade står bag Den Grønne Rygrad.

Kommentarer