Samfund

Udsatte børn og unge har stor glæde af foreningslivet

Særligt de udsatte børn og unge har mærket konsekvenserne af coronanedlukningen. Derfor rækker Furesø Fritidsvejledning – i samarbejde med flere lokale foreninger – en hånd ud til de familier, som gerne vil have hjælp til at begynde til en fritidsaktivitet.

”Børn og unge har stor gavn af at gå til en fritidsaktivitet. Foreningsliv og fritidsaktiviteter bidrager til øget trivsel, fællesskaber, livskvalitet samt forbedret indlæring i skolen. Derudover giver en fritidsaktivitet mulighed for at lære om social samhørighed, tillid, tolerance og respekt”, fortæller Anna Helleberg G. Rasmussen, fritidsvejleder i Furesø Kommune.

For særligt de udsatte børn og unge kan det at gå til en fritidsaktivitet have stor betydning, da det kan styrke deres relationer til andre børn og unge og derved medføre et udvidet netværk. Sammen med blandt andet Farum Bokseklub og Farum-Familie-Svøm, vil Furesø Fritidsvejledning derfor gøre en ekstra indsats for at hjælpe målgruppen ind i en fritidsaktivitet.

Nøglepersoner sikrer en god velkomst

Ifølge Henrik Hjorth, formand for Farum Bokseklub, skal der også gøres en særlig indsats for netop denne målgruppe:

”Vi ved, at der skal gøres en særlig indsats for at nå ud til de foreningsuvante og udsatte børn og unge og deres forældre. Farum Bokseklub har gode muligheder for – og erfaringer med – at inkludere denne målgruppe i vores aktiviteter, blandt andet ved at stille en nøgleperson til rådighed, som skal sikre, at der skabes bro mellem os og familien og sikre en god modtagelse i klubben”, fortæller han.

Foreningsuvante børn skal introduceres til de sociale spilleregler

Netop den gode modtagelse er vigtig for foreningsuvante børn og unge, så de bliver introduceret til de sociale spilleregler og de forskellige foreningskulturer, der kan være i en forening.

Lone Vorm Krogenlund, daglig leder i Farum-Familie-Svøm fortæller, at det først og fremmest kan være en barriere for foreningsuvante børn og unge, hvis de ikke bliver ordentlig inkluderet i de normer og den kultur, som er i foreningen:

”Vi skal først og fremmest være godt rustet til at tage imod de nye medlemmer. For det kan – særligt for denne gruppe – være svært at forstå de normer og den kultur, som er i en forening. Børnene kan derfor hurtigt føle sige udenfor og ikke vide, hvad de skal gøre af sig selv”, forklarer Lone og fortsætter:

”Det handler om at skabe åbne og inkluderende fællesskaber i foreningen, hvor der er plads til mange forskellige typer af børn og unge. Mangfoldighed lærer børn og unge at respektere hinanden og hinandens forskelligheder – og i Farum-Familie-Svøm kan vi se, at netop mangfoldigheden er med til at gøre sammenholdet stærkere på de forskellige hold”.

Tættere samarbejde mellem foreninger og Furesø Fritidsvejledning

Furesø Fritidsvejledning arbejder blandt andet med at nå ud til de foreningsuvante børn og unge. Derfor har Furesø Fritidsvejledning benyttet tiden under Corona-nedlukningen til at skabe et tættere samarbejde til flere af kommunens foreninger. Formålet er fremover at bygge bro mellem kulturinstitutioner, foreninger og udsatte familier. Anna Helleberg G. Rasmussen, fritidsvejleder i Furesø Kommune, fortæller:

”For Furesø Fritidsvejledning er det et stort ønske, at samarbejdsaftalerne fremover kan bidrage til at bryde med de ulige forudsætninger, der kan være for børn og unge i forbindelse med fritidsaktiviteter. Samtidig er håbet, at et tættere samarbejde kan være med til at konkretisere og skabe fokus på området. Derudover åbner aftalen op for mere vidensdeling gennem sparringsmøder og workshops, således at vi i fællesskab kan blive klogere på målgruppen”.

Fakta

Om Furesø Fritidsvejledning

  • Furesø Fritidsvejledning ønsker at hjælpe alle børn og unge i alderen 6-29 år, der gerne vil i gang med en fritidsaktivitet. Vi har god kontakt til kommunens foreninger og ved, hvilke tilbud de har inden for idræt, kreative aktiviteter og udeliv. 
  • Er din forening interesseret i at samarbejde med Furesø Fritidsvejledning om inklusion af foreningsuvante børn og unge i alderen 6-29 år, så kontakt os på: fv@furesoe.dk
  • Hvis du er forælder, pårørende, træner, lærer eller på anden måde kender et barn, som gerne vil have en fritidsaktivitet, så udfyld ansøgningsskemaet på www.furesoe.dk/fv. Så kontakter Karsten Rasmussen og Anna Helleberg G. Rasmussen fra fritidsvejledningen dig hurtigst muligt.
  • Hvis du har spørgsmål til Furesø Fritidsvejledning, kan du kontakte os på e-mail: fv@furesoe.dk.

Kommentarer